Vi vet hur det är, du är en skicklig hemmakock men söker efter en ny utmaning. Vilka maträtter är extra svåra att laga? Du behöver inte leta längre, vi listar 5 svåra typer maträtter och matlagning som är värda att testa – om du är en duktig kock!
1. Sky och fond – tillaga svåra såser
Det krävs en hel del tekniskt tänkande för den som vill bli en riktig saucier. Att tillaga såser, fonder och skyer kräver kunskap om såväl konsistens som smak. Det är inte bara att slänga ihop en handslagen majonäs eller en äkta rödvinssås. Men det går, med lite finkänslighet.
Det finns otaliga rödvinssåsrecept på nätet, dock kan det vara bra att hitta de där mer unika recepten. Visste du till exempel att en bit svål från sidfläsk ger otroligt fyllig och god smak till rödvinssåsen? Även en bit rödbeta i såsen är bra, inte för smaken men för en fylligare färg. För att lyckas med en rödvinssås bör du även se till att steka scharlottenlöken på ganska hög värme. Du vill få en karamelliserad yta och en god brynt smak.
2. Kött, fisk, fågel och anka – så lyckas du med kött
För dig som vill avnjuta en fin oxfilé eller överraska middagsgästerna med anka, finns det flera bra tips som gör det enklare att lyckas med köttet. Att lyckas med en perfekt stek är inte så lätt man kan tro. Det är stor risk att köttet blir segt, för tillagat eller smaklöst.
Det är också viktigt att välja rätt sorts redskap för tillagning. Se till att du har en stabil trancheringskniv för att kunna förbereda köttbiten. Själva stekpannan kan vara såväl gjutjärn som teflon. Gjutjärnspannan är bra då den bevarar värmen längre och passar när du vill hetta upp pannan rejält för en fin stekyta.
3. Bakning för dig som vill ha en utmaning
Många tycker att bakning generellt kan vara lite klurigt, och inte undra på. Helt andra tekniker krävs för bakning än matlagning. Särskilt om du ska arbeta med jäst eller testa på svårare bakutmaningar som att göra egen filodeg. Filodeg är tvivellöst ett riktigt svårt bakverk att lyckas med eftersom du behöver kunna stretcha ut din deg mycket tills den är tunn. Dessutom ska du undvika att göra hål. Därefter viks degen, bakas och stretchas ut igen, viks på nytt och så vidare. En teknik som även kräver särskild övning.
4. Skaldjur – en enkel men samtidigt svår maträtt
Det finns skaldjur och så finns det andra skaldjur som är betydligt svårare att tillaga. Att köpa ett kilo räkor att skala är inte supersvårt. Men har du däremot testat att tillaga ostron hemma? Ja, för dig som söker en svår matlagningsutmaning har du hittat den. Först och främst måste du säkerställa att ostronen lever, om något ostron är öppet och inte stänger sig när du petar på det ska du slänga det.
5. Desserter – svåra desserter att lyckas med
Sufflé, créme brulée, pannacotta eller kanske tiramisu. Det finns oändligt svåra maträtter när det kommer till desserter. Det finns många kategorier för desserter, både sådana som ska bakas, sådana som endast är kalla och sådana som kräver flertalet trixiga moment. Vill du testa något extra svårt bör du prova att tillaga profiteroles med kastanjekräm, men se till att använda ett bra recept.