Vissa köksredskap är underförstådda i ett kök. Du har förmodligen redan skärbrädor, knivar, rivjärn och grytor. Men det finns andra köksredskap som verkligen kan öppna upp en ny värld inom matlagning. Det går naturligtvis att klara sig på väldigt få redskap, men om du älskar att laga mat och baka och vill underlätta lite i vardagen finns många fler redskap och verktyg till köket som du kanske inte tänkt på. Vi listar fem köksredskap du måste ha och varför!
Mixer
Det finns flera sorters mixrar att välja bland. En mixerstav är ett enkelt alternativ som gör att du kan purea soppor och liknande. Men om du investerar i en riktig blender med bra styrka kan du helt plötsligt göra soppor, mixa smoothies, göra egen glass och finhacka färska kryddor.
Det finns mängder av alternativ av blender och mixer och många prisklasser så fundera på hur du vill kunna använda kökshjälparen.
Gjutjärn
Kanske äger du redan en gjutjärnspanna? Många kör numer endast på teflon, vilket är ett perfekt alternativ då du slipper bekymra dig över att bränna vid maten. Dock är gjutjärn också väldigt fördelaktigt att ha hemma eftersom gjutjärnspannan klarar av en betydligt högre temperatur.
Dessutom kan du sätta in gjutjärnspannor och grytor i ugnen. En annan fördel med gjutjärn är att du dessutom kan använda dessa grytor och pannor för matlagning över öppen eld.
Plåtar
För dig som äger en ugn finns det anledning att se över vilka plåtar du har. Självklart är ugnsformar minst lika viktiga, men att satsa på åtminstone två plåttyper är smart. En vanlig platt plåt men också en högkantad plåt är att föredra då du då kan tillaga tjockpannkakor och andra läckerheter på ett enkelt sätt. Om du är någon som älskar att baka finns också anledning till att investera i lite fler plåttyper än den vanliga platta.
Det finns alla möjliga sorters plåtar att välja bland. Till exempel matbrödsrännor som gör baguetterna perfekta, muffinsformar som även kan användas för att tillaga läckra matmuffins och mycket mer.
Termometer
En riktigt bra kökstermometer kommer underlätta matlagningen rejält. Och dessutom göra det lättare att lyckas med allt från brödbak till tillagning av kött. Satsa gärna på en digital kökstermometer som du kan använda när du exempelvis gör kola eller värmer vätska till jästen.
Därtill är det bra att ha en separat köttermometer (om du äter kött). Med en sådan blir det otroligt enkelt att tillaga köttet till den perfekta innetemperaturen varje gång. Det finns många alternativ att välja bland.
Salladsslunga
Ja, en något tråkig produkt på listan men så användbar. Salladsslungan gör det enklare och bekvämare att fixa i ordning salladen. Eftersom du sköljer salladen är risken stor att det samlas mycket vatten i den. För att undvika en vattnig och blaskig sallad lägger du alltsammans i salladsslungan, vrider runt på veven och på så vis slungar du bort vattnet. Resultatet? En krispig sallad utan decilitervis med vatten.